Βιογραφικό
Η Κατερίνα Κοτσώνη είναι κλινική ψυχολόγος και πιστοποιημένη ψυχοθεραπεύτρια με εξειδίκευση και πολυετή εμπειρία στο χώρο της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ειδικεύεται στη Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία, ενώ έχει εκπαιδευτεί και στη Θεραπεία Σχημάτων υπό τον Jeffrey Young, ιδρυτή της μεθόδου. Στο πλαίσιο της διδακτορικής της διατριβής, ερεύνησε σε βάθος τις κλινικές εφαρμογές της Θετικής Ψυχολογίας, ενός κλάδου που εστιάζει στην ενίσχυση των θετικών στοιχείων για τη νοηματοδότηση και βελτίωση της ζωής του θεραπευόμενου. Επιπλέον, έχει εκπαιδευτεί στη Θεραπεία Ζεύγους υπό τον καθηγητή Κλινικής Ψυχολογίας Donald H. Baucom (University of North Carolina-Chapel Hill).
Ξεκίνησε την πορεία της το 2004 στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Συνέχισε ολοκληρώνοντας σχετικά μεταπτυχιακά προγράμματα (MSc, PGDip, PGCert) σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της Αγγλίας, όπως το Πανεπιστήμιο του Reading, το University College London και το Oxford Cognitive Therapy Centre στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Εκεί, μελέτησε την Αναπτυξιακή Ψυχοπαθολογία και εξειδικεύτηκε στη Γνωσιακή-Συμπεριφορική προσέγγιση για παιδιά, εφήβους και ενήλικες.
Στην Αγγλία, παράλληλα με τις σπουδές της, εργάστηκε ως ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια σε δημόσιες δομές (NHS) και οργανισμούς που παρέχουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε παιδιά, ενήλικες και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
“
Ως ψυχοθεραπεύτρια, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην παροχή θεραπευτικών συνεδριών μέσω διαδικτύου κατανοώντας την ανάγκη πολλών θεραπευόμενων για πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες όπου και αν βρίσκονται. Όντας πρωτοπόρος στην εφαρμογή του μέσου στην ψυχοθεραπεία, γνωρίζει πώς να αντιμετωπίζει τις ιδιαιτερότητες και τις προκλήσεις αυτού του τρόπου επικοινωνίας με γνώμονα την καλύτερη δυνατή στήριξη του θεραπευόμενου.“
Το 2016 ξεκίνησε να εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχοθεραπεύτρια παρέχοντας τις υπηρεσίες της κυρίως διαδικτυακά, αλλά και στον χώρο της στο Χαλάνδρι.
Την ίδια περίοδο ξεκίνησε τις διδακτορικές σπουδές της στη σχολή απ’ όπου ξεκίνησε, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, υπό την εποπτεία του Καθηγητή Ψυχολογίας Αναστάσιου Σταλίκα. Από το 2021, είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου (PhD) στην Κλινική και Θετική Ψυχολογία.
Με γνώμονα την πολυπλοκότητα και τη δυναμική φύση της επιστήμης της, ενημερώνεται αδιάκοπα για τις εξελίξεις στη σύγχρονη ψυχολογία ώστε να εξασφαλίσει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες για τους θεραπευόμενους. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τις τεχνικές του τρίτου κύματος της Γνωσιακής-Συμπεριφορικής προσέγγισης και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια πάνω στη Θεραπεία Αυτοσυμπόνοιας (Compassion Focused Therapy), τη Θεραπεία Αποδοχής και Δέσμευσης (Acceptance and Commitment Therapy) και τις Τεχνικές Ενσυνειδητότητας (Mindfulness).
Μέχρι σήμερα, έχει συμμετάσχει σε πολλά ερευνητικά προγράμματα, επιστημονικές δημοσιεύσεις και συνέδρια ψυχολογίας. Από το 2018, διδάσκει ψυχολογία και ζητήματα ψυχοπαθολογίας.
Είναι μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων, της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας της Συμπεριφοράς, της Ελληνικής Εταιρείας Θετικής Ψυχολογίας, της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας (BPS) και της Βρετανικής Ένωσης για Συμπεριφορικές και Γνωσιακές Θεραπείες (BABCP).
Είναι πιστοποιημένη Ψυχοθεραπεύτρια από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Συμπεριφορικών και Γνωστικών Θεραπειών (EABCT).