Συχνές Ερωτήσεις
για τη θεραπεία και τις διαδικασίες που περιλαμβάνει.
Πριν τη θεραπεία
Πώς ξέρω εάν χρειάζομαι πράγματι ψυχοθεραπεία;
Όλοι βιώνουμε στιγμές ή περιόδους που νιώθουμε ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά με εμάς, με τις σχέσεις μας ή με τη ζωή μας γενικότερα.
Εάν βιώνετε τέτοιου είδους συναισθήματα και, ειδικά, εάν αυτά επιμένουν γεμίζοντας κάθε πτυχή της ζωής σας με αρνητικές σκέψεις, τότε είναι καλό να μιλήσετε με κάποιον ειδικό, ο οποίος μπορεί να αξιολογήσει την κατάστασή σας και να σας καθοδηγήσει ανάλογα.
Τι πρέπει να γνωρίζω πριν μιλήσω με έναν ειδικό;
Δε χρειάζεται να γνωρίζετε κάτι συγκεκριμένο πριν συζητήσετε με κάποιον ειδικό για όσα σας απασχολούν και πώς θα τα αντιμετωπίσετε.
Εάν, όμως, αποφασίσετε να ξεκινήσετε θεραπεία, είναι σημαντικό να το κάνετε επειδή το θέλετε πραγματικά. Επίσης, πρέπει να λάβετε υπόψη ότι είναι μια διαδικασία που απαιτεί συμμετοχή, συνεργασία και συνέπεια, ώστε να αποκομίσετε τα βέλτιστα δυνατά οφέλη από τις συνεδρίες σας.
Πώς γνωρίζω ότι πρέπει να απευθυνθώ σε ψυχολόγο/ψυχοθεραπευτή και όχι σε ψυχίατρο ή άλλον επαγγελματία ψυχικής υγείας;
Εάν βιώνετε έντονες δυσκολίες και συναισθηματικά προβλήματα πρέπει πρώτα απ’ όλα να προσδιορίσετε τη φύση τους. Σε όποιου είδους ειδικό ψυχικής υγείας και αν απευθυνθείτε αρχικά, εκείνος θα αξιολογήσει πόσο σοβαρό ή ήπιο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε και θα σας καθοδηγήσει ανάλογα.
Για παράδειγμα, ένας ψυχολόγος είναι πιθανό να σας παραπέμψει σε έναν ψυχίατρο εάν το πρόβλημά σας ενδέχεται να απαιτεί ιατρική προσέγγιση και φαρμακευτική αγωγή. Αντίστοιχα, ένας ψυχίατρος μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ψυχοθεραπευτή εάν έχετε ανάγκη από μακροχρόνια θεραπεία μέσω συνεδριών και ο ίδιος δεν κατέχει αυτή την εξειδίκευση.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να εξετάσετε προσεκτικά τις ανάγκες και τις επιλογές σας μαζί με κάποιον ειδικό, ώστε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημά σας σε συνεργασία με τον κατάλληλο ή τους κατάλληλους επαγγελματίες (π.χ. εάν απαιτείται συνδυασμός ψυχοθεραπείας και ψυχιατρικής υποστήριξης).
Για τη θεραπεία
Ποια θεραπευτική προσέγγιση θα ακολουθήσουμε;
Η ψυχολόγος ειδικεύεται στη Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία και τη Θεραπεία Σχημάτων. Επιπλέον, έχει μελετήσει τις κλινικές εφαρμογές της Θετικής Ψυχολογίας και την Αναπτυξιακή Ψυχοπαθολογία, έχει λάβει περαιτέρω εκπαίδευση στη Θεραπεία Ζεύγους και επιμορφώνεται διαρκώς σε επιμέρους τεχνικές της ΓΣΨ, όπως η Θεραπεία Αυτοσυμπόνοιας.
Ανάλογα με τις δυσκολίες και τους θεραπευτικούς σας στόχους, θα ορίσετε από κοινού με την ψυχολόγο ένα θεραπευτικό πλάνο που καλύπτει τις δικές σας ανάγκες και επιθυμίες.
Μάθετε περισσότερα για τις σπουδές και τη θεραπευτική εμπειρία της Κ. Κοτσώνη εδώ.
Τι είναι η Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία και η Θεραπεία Σχημάτων. Πώς γνωρίζω εάν θα με βοηθήσουν;
Στην ψυχοθεραπεία υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις και δύο από αυτές είναι η Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία και η Θεραπεία Σχημάτων. Δεν είναι ο μοναδικός τρόπος επίλυσης των δυσκολιών σας, αλλά είναι δύο δοκιμασμένα είδη θεραπείας με διεθνή αναγνώριση και εκτεταμένη ερευνητική τεκμηρίωση.
Στόχος της κάθε θεραπείας είναι να συνεργαστείτε με την ψυχολόγο για να προσδιορίσετε το πώς οι σκέψεις σας προκαλούν και συντηρούν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε. Κατόπιν, θα ορίσετε από κοινού τους θεραπευτικούς σας στόχους και θα χαράξετε τις στρατηγικές που θα ακολουθήσετε για να τους πετύχετε.
Μάθετε περισσότερα για αυτές τις προσεγγίσεις εδώ.
Για τη διαδικασία
Μπορώ να κλείσω μια δοκιμαστική συνεδρία;
Εάν το επιθυμείτε, μπορείτε να κάνετε μια πρώτη επαφή με την ψυχολόγο με τη μορφή σύντομης τηλεφωνικής συνεδρίας.
Έτσι, θα έχετε την ευκαιρία για μια πρώτη γνωριμία με την ειδικό κατά την οποία θα συζητήσετε για τους λόγους που σας οδήγησαν να αναζητήσετε την υποστήριξη ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας.
Πόσο διαρκεί η θεραπεία;
Εφαρμόζοντας το Γνωσιακό-Συμπεριφορικό μοντέλο, η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει από λίγες εβδομάδες έως λίγους μήνες, ανάλογα με το ζήτημα που σας απασχολεί.
Η Θεραπεία Σχημάτων διαρκεί για κάποια χρόνια (1 έως 3), επειδή εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση πιο χρόνιων και επίμονων δυσκολιών.
Σε κάθε περίπτωση, η διάρκεια είναι κάτι που θα αποφασίσετε από κοινού με την ψυχολόγο και είναι πιθανό να επαναπροσδιοριστεί κατά την εξέλιξη της θεραπείας σας.
Πόσο διαρκεί μια συνεδρία και πόσο συχνά πρέπει να συναντώ την ψυχολόγο;
Κάθε συνεδρία διαρκεί 50 λεπτά.
Οι συνεδρίες πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση, εκτός και αν χρειαστεί να αναπροσαρμόσετε το πρόγραμμά σας λόγω συγκεκριμένου κωλύματος ή άλλων έκτακτων συνθηκών. Η εβδομαδιαία παρακολούθηση συνεδριών συνίσταται για την αρχή της θεραπευτικής διαδικασίας, διότι δίνει τη δυνατότητα χτισίματος ενός στέρεου εδάφους μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου.
Τι θα συζητήσουμε στην πρώτη μας συνεδρία;
Στην πρώτη συνεδρία, θα συζητήσετε αυτά που σας απασχολούν και σας οδήγησαν στην ψυχολόγο και θα κάνετε μια αρχή στη γνωριμία σας μαζί της.
Για πολλούς ανθρώπους, η πρώτη συνεδρία είναι πηγή έντονου άγχους. Είναι μια φυσιολογική αντίδραση, αφού για κάποιους είναι η πρώτη επαφή με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας και η πρώτη φορά που μοιράζονται όλα όσα αισθάνονται με έναν τρίτο.
Παρ’ όλα αυτά, οι πιο πολλοί άνθρωποι νιώθουν ανακουφισμένοι στο τέλος της πρώτης συνεδρίας, αφού τους δίνεται η δυνατότητα να ανοίξουν την καρδιά τους σε κάποιον που είναι εκπαιδευμένος στο να ακούει.
Τι γίνεται εάν χρειαστεί να ακυρώσουμε μια συνεδρία; Υπάρχει χρέωση;
Εάν χρειαστεί να ακυρωθεί μια συνεδρία, πρέπει να ειδοποιήσετε εγκαίρως την ψυχολόγο.
Σύμφωνα με την πολιτική ακυρώσεων του γραφείου, πρέπει να ενημερώσετε για την ακύρωση τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την έναρξη της συνεδρίας. Σε αυτή την περίπτωση, δεν υπάρχει καμία χρέωση για την ακυρωθείσα συνεδρία.
Εάν, όμως, ακυρώσετε τη συνεδρία μέσα σε λιγότερες από 48 ώρες πριν την έναρξή της ή, απλώς, δεν προσέλθετε στη συνεδρία, τότε επιβαρύνεστε με το 50% του κόστους της συνεδρίας. Από αυτή την πολιτική εξαιρείται η πρώτη σας συνεδρία.
Εάν δεν προσέλθετε σε μια συνεδρία και δεν έχετε επικοινωνήσει με την ψυχολόγο, θα λάβετε ένα email με τη σχετική ενημέρωση.
Υπάρχει δυνατότητα για συνεδρίες μέσω διαδικτύου;
Ναι, η ψυχολόγος παρέχει συνεδρίες μέσω διαδικτύου (μέσω της πλατφόρμας Zoom).
Μάλιστα, διαθέτει μακρά εμπειρία στις διαδικτυακές συνεδρίες, έχοντας ανταποκριθεί εδώ και αρκετά χρόνια στην ανάγκη πολλών θεραπευόμενων για πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες από όπου και αν βρίσκονται.
Εάν μιλήσουμε μέσω διαδικτύου, πρέπει να κάνω κάποια προετοιμασία;
Για να πραγματοποιήσετε μια συνεδρία μέσω διαδικτύου, το μόνο που χρειάζεται είναι καλέσετε την ψυχολόγο μέσω της πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης (Zoom) την προκαθορισμένη ώρα έναρξης.
Παρ’ όλα αυτά, για να διασφαλιστεί η υψηλή ποιότητα της συνεδρίας, συστήνεται:
- Να εντοπίσετε ένα επαρκώς ήσυχο μέρος μέσα στο σπίτι.
- Να μη βρίσκονται άλλα άτομα στον χώρο. Εάν βρίσκονται, πρέπει να αισθάνεστε άνετα με την παρουσία τους και να ζητήσετε ρητά να μη σας ενοχλήσουν με οποιονδήποτε τρόπο.
- Να απομακρύνετε από τον χώρο οτιδήποτε μπορεί να διακόψει τη ροή της συνεδρίας, όπως το κινητό σας τηλέφωνο (εκτός και αν συνδέεστε με αυτό).
Οι διαδικτυακές συνεδρίες είναι το ίδιο αποτελεσματικές;
Ναι, παρά την απόσταση που χωρίζει τους συνομιλητές, εάν εξασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες (βλέπε προηγούμενη ερώτηση), οι διαδικτυακές συνεδρίες δεν υστερούν σε εγγύτητα και αποτελεσματικότητα από τις δια ζώσης συνομιλίες.
Η Κ. Κοτσώνη διαθέτη μακρά εμπειρία στην παροχή θεραπευτικών υπηρεσιών μέσω διαδικτύου και τη διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής των συνεδριών.
Οι συζητήσεις με την ψυχολόγο είναι απολύτως εμπιστευτικές;
Ό,τι συζητάτε με την ψυχολόγο κατά τη διάρκεια των συνεδριών είναι απολύτως εμπιστευτικό.
Μοναδική εξαίρεση είναι η περίπτωση που θα κρίνει ότι διατρέχετε σημαντικό κίνδυνο (εσείς ή κάποιος τρίτος). Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να μιλήσει για το περιεχόμενο των συζητήσεών σας σε κάποιον επαγγελματία που μπορεί να σας βοηθήσει. Αυτό θα γίνει αφότου σας ενημερώσει και, εάν είναι δυνατόν, λάβει τη συγκατάθεση σας.
Η Κ. Κοτσώνη δέχεται επαγγελματική εποπτεία για τη διασφάλιση της ποιότητας της δουλειάς της. Ο επόπτης της είναι ψυχολόγος και οποιαδήποτε πληροφορία μοιράζεται μαζί του είναι ανώνυμη.